Gezondheid

Ongelukje? Zo haal je het maximale uit je zorgverzekering

Het nieuwe jaar is net begonnen. Dat betekent dat je recent een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten of je oude zorgverzekering hebt verlengd. Wat het ook mag zijn, je bent in ieder geval weer verzekerd in 2022. Maar wat moet je eigenlijk precies doen als je je gebit beschadigd? Of als je zicht achteruit gaat? We vertellen je graag hoe je in deze situaties het maximale uit je zorgverzekering kunt halen. 

Een tandongeval

Er zijn veel mensen die niet aanvullend verzekerd zijn voor hun gebit. En dat is begrijpelijk. Wanneer je op twee jaarlijkse controle gaat zonder aanvullende verzekering, ben je namelijk goedkoper uit dan wanneer je elke maand extra premie betaalt. Wel wordt er vaak aangeraden om voor een tandongevallen-verzekering te kiezen. Wanneer door een ongeval je tanden beschadigen, weet je met een verzekering in ieder geval zeker dat je de kosten vergoed krijgt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en de kosten lopen snel hoog op.

Wil je tandarts kosten declareren? Bij elke zorgverzekering werkt dit anders. Log in op je klantenportaal of neem contact op met je zorgverzekering voor meer informatie.

Verslechterd gehoor

Merk je dat je steeds slechter kunt horen? Dan wordt het misschien tijd om te kijken naar een hoortoestel (bijvoorbeeld de Starkey livio). Voor volwassenen vergoedt de basisverzekering vaak 75% van de aanschafprijs van een hoortoestel. Voor kinderen tot 18 jaar is dit 100%. De aanschaf van een gehoorapparaat telt mee voor het eigen risico van €385.

Omdat een hoortoestel een prijzig apparaat is, wordt er vaak aangeraden om deze te verzekeren. Dit kun je doen bij verschillende zorgverzekeraars maar ook bij audiciens. 

Minder zicht

Verwacht je dit jaar een nieuwe bril nodig te hebben? Brillen en lenzen vallen helaas niet onder het eigen risico. Wanneer je maar één bril nodig hebt en tevreden bent met een B-merk, is het waarschijnlijk goedkoper om de bril zelf te betalen. Heb je meerdere brillen op sterkte nodig en kies je voor A-merken, dan kan het een duur grapje worden. In dit geval kun je jezelf beter aanvullend verzekeren voor brillen en lenzen. 

Tip: Reken eerst altijd de aanschafprijs uit voor je brillen of lenzen. Deze prijs kun je daarna vergelijken met de extra premie die je betaald bij een aanvullende verzekering. Ben je goedkoper uit met een aanvullende verzekering? Sluit deze dan af. 

Hopelijk heeft dit artikel je meer geleerd over het declareren van zorg in 2022. Komen de tips voor jou net te laat? Sla het artikel dan op of schrijf de belangrijkste tips op papier. Zo kun je er rekening mee houden voor volgend jaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *