Gezondheid

Urineverlies bij vrouwen: niets om je voor te schamen

Het is iets waar iedereen mee te maken kan krijgen: urineverlies. Alhoewel het ook bij mannen voor komt, leert de praktijk ons dat deze problemen het meest bij vrouwen voor komen. Dit komt onder meer omdat de urine een kortere afstand af moet leggen van de blaas naar de plasbuis bij vrouwen dan bij mannen. Hierdoor lopen vrouwen sneller het risico om bijvoorbeeld in hun broek te urineren tijdens het lachen. Urineverlies in dat het ophouden van urine moeilijker verloopt. Soms gaat het om een aantal druppels, maar er zijn ook situaties te bedenken waarin de complete blaasinhoud verloren gaat. Een site als Hulpmiddelonline.be kan je helpen bij dit soort situaties. 

Wat is urineverlies? 

Urineverlies wordt ook wel incontinentie genoemd. Alhoewel we incontinentie voornamelijk associëren met het compleet legen van de blaas, kunnen alle vormen van urineverlies bestempeld worden als incontinentie. Immers heb je er niet de controle over, al zou je het liefst dit voorkomen. Zelfs die enkele druppeltjes kunnen niet tegengehouden worden, en ook dan is er als sprake van incontinentie. Dit komt vooral voor op hogere leeftijd, zoals bijvoorbeeld bij 25% van de vrouwen boven de 75 jaar. Maar ook jongere vrouwen kunnen hiermee te maken krijgen.  

De impact van urineverlies 

Urineverlies of incontinentie is een onderwerp waar nog altijd een taboe op rust. Veel vrouwen voelen zich gegeneerd door het feit dat dit hen wel eens overkomt. Het kan leiden tot psychologische problemen en een verminderd zelfbeeld. Let hierbij wel op dat in het geval van ernstige incontinentie er sprake kan zijn van een onderliggend medisch probleem en dat het aan te raden is om de huisarts te raadplegen. Tegelijkertijd laten veel vrouwen zich niet helpen door de schaamte. Door dit onderwerp bespreekbaar te maken, zal dit leiden tot een betere gezondheid onder vrouwen op de lange termijn. Problemen worden eerder verholpen. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *