Gezondheid

Zorgen voor mijn moeder

De keus om voor je moeder te zorgen nu ze ouder wordt is waarschijnlijk snel gemaakt. Vroeger heeft ze alles gegeven om goed voor jou te zorgen. Dat de rollen nu omgekeerd zijn hoort bij het leven. Je bent al lang blij dat je moeder er nog is. Het is zo ontzettend fijn om met problemen even bij je moeder aan te kloppen voor advies. Dat combineer je nu gewoon met het noodzakelijke. Waar je vroeger gezellig ging kletsen met een kopje thee erbij, ga je nu kletsen tijdens het doen van de boodschappen. Het gaat sneller als je het alleen zou doen, maar je moeder vindt het nou eenmaal fijn om zelf ook buiten de deur te komen.  

Vraag op tijd extra hulp

Mantelzorg is enorm waardevol. Het is voor je moeder waarschijnlijk prettiger om hulp aan jou te vragen dan om elke dag een vreemde in huis te hebben die haar komt helpen. Toch moet je mantelzorg niet onderschatten. Het vraagt veel van je. Elke dag op en neer kost niet alleen veel tijd, maar het kan ook moeilijk zijn om je moeder steeds een beetje minder zelfstandig te zien worden. Vergeet dus niet om op tijd zelf om extra hulp te vragen. Met thuiszorg bijvoorbeeld. Zo krijgt je moeder de zorg die ze dagelijks nodig heeft en kun jij er weer vaker zijn omdat het gezellig is en niet omdat het moet.

Als je moeder geen hulp wil

Voordat je professionele hulp inschakelt is het verstandig om eerst het gesprek met je moeder aan te gaan. Het kan een grote drempel zijn voor haar om toe te geven dat ze het echt niet meer alleen kan. Maar wat nou als je moeder echt geen hulp wil? En als het ook echt niet meer lukt om het zelf te doen? Het is toch fijn als ze elke dag aangekleed wordt en een gezonde maaltijd eet. Met de Wet zorg en dwang is het mogelijk om iemand onvrijwillige zorg te geven, zonder dat ze hiervoor in een speciale instelling moeten verblijven. Hoe dit werkt? Dat kun je eenvoudig leren in de wet zorg en dwang e learning.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *