Trends

Wat jij moet weten over merkregistratie

Als een ondernemer een naam of een ander merk voor zakelijke doeleinden gebruikt om zijn producten te identificeren, kan het merk in de loop van de tijd een belangrijk bezit worden. Een bekend merk kan de waarde van het bedrijf enorm kan verhogen. Om te voorkomen dat andere marktpartijen er met jouw merk (en bijbehorende waarde) vandoor gaan, is jouw merk registreren een must. Met de registratie van een merk ontstaat een exclusief recht op de naam of het teken, waardoor de merkhouder kan optreden tegen andere marktpartijen die het merkenrecht schenden.  

Merkregistratie in de Benelux 

Indien de bedrijfsactiviteit de grenzen van de Benelux niet overschrijdt en een uitbreiding van de bedrijfsactiviteit ook niet in de nabije of verre toekomst is beoogd, is een Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) registratie voldoende. Novagraaf is een uitstekende partner die jou kan helpen bij het registreren van jouw merknaam. Het hele proces neemt slechts een aantal maanden in beslag. 

Soorten merk registratie 

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om merkregistratie in de Benelux en in Europa. Je kunt woorden, beelden, kleuren en geluiden als merk registreren, of een combinatie hiervan. Binnen de Benelux zijn de volgende soorten merk registratie mogelijk:  

  • Woordmerk – Dit zijn merken die uit een of meer woorden bestaan. Deze merk categorie omvat ook de volgorde van letters en cijfers. 
  • Beeldmerk – Dit zijn grafische voorstellingen en logo’s. 
  • Woord / beeldmerk – Het merk heeft hier zowel een beeld- als een woordbestanddeel. 
  • Geluidsmerk – Dit zijn tekens die door het oor kunnen worden waargenomen zonder enig taalkundig karakter, zoals geluiden en tonen. 
  • Driedimensionaal merk – Dit zijn driedimensionale objecten. De bekendste voorbeelden hiervan zijn waarschijnlijk de Mercedes-ster en de Michelin-man. 
  • Kleurmerk – Pure kleuren kunnen ook als merk worden geregistreerd. 
  • Collectief merk – Een collectief merk is een merk van een brancheorganisatie. Daarom kunnen houders van collectieve merken alleen rechtsbevoegde verenigingen zijn. Alle bovengenoemde soorten merken zijn beschikbaar voor het registreren als collectief merk. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *