ZO VERBETER JIJ JOUW SLAAPRITME
Noem je jezelf een nachtuil, maar zou je liever ‘s nachts eens vroeg naar bed gaan en doorslapen? Lees dan in dit artikel hoe je leert beter te slapen.
Onderzoek de oorzaak
De eerste stap is onderzoeken waardoor je niet goed kan slapen. Bedenk ook of je probleem is dat je niet in slaap valt of dat je ‘s nachts vaak wakker wordt. Ga na wanneer deze slaapproblemen ontstonden. Mogelijk is er toen een trigger geweest. Dan dien je deze trigger aan te pakken.
Meditatie
Gaan er voor het slapen steeds gedachten door je hoofd of blijf je piekeren? Probeer dan eens meditatie. Hierdoor leer je deze gedachten los van jezelf te zien en ga je leren om niet dieper in de gedachten te gaan. Als je veel onverwerkte emoties hebt kan het baat hebben om te praten met een coach of een andere professional.
Structuur
Structuur in de tijden dat je naar bed gaat en opstaat is erg belangrijk. Ontdek hoeveel uur slaap je nodig hebt. Dit is vaak tussen de 6 en 8 uur. Pas je bed- en wektijden hierop aan. Ga niet op je mobiele telefoon of tv kijken als je niet in slaap valt. Je kunt wel een boek lezen of een mindfullness body scan doen. Een Mindfullness body scan is een oefening waarbij je je lichaam naloopt. Je brengt alle aandacht naar je lichaam. Dit kan helpen om ontspannen in slaap te vallen. In het weekend houd je het liefst deze tijden aan, maar het is begrijpelijk dat je dan wilt uitslapen. Wijk dan maximaal 2 uurtjes van deze tijd af en probeer dan ook hetzelfde aantal uurtjes later naar bed te gaan. Te lang slapen kan je namelijk ook vermoeid maken.
Verduisteren van je slaapkamer
Om slaperig te worden hebben we het hormoon melatonine nodig. Als je kamer te licht is wordt het hormoon melatonine niet goed of zelfs helemaal niet aangemaakt. Denk daarom na over je slaapkamer kleuren. Je kunt je slaapkamer verduisteren door verduisterende gordijnen of vouwgordijnen van Veneta.com te gebruiken. Als je een dakraam hebt in je kamer kan daar veel licht vandaan komen. Hiervoor zijn er ook verduisterende dakraamrolgordijnen.
Soort verlichting
Te felle en kunstmatige verlichting verstoort de aanmaak van melatonine. Pas hier je verlichting in je slaapkamer op aan. Kies voor verlichting dat je kunt dempen. Net als felle verlichting verstoren digitale apparaten ook de aanmaak van melatonine. Gebruik daarom het liefst geen digitale apparaten meer voordat je gaat slapen.